Значення ієрогліфа Бу

Китайський ієрогліф, відповідний бу в слові «будо» (військовий шлях) є ідеограмою, що складається з трьох символів, що позначають «два», «спис» і «зупинити», а все разом – «зупинити два списи». Кореневе значення слова бу це не “боротися”, “завдавати поразки” або “вбивати”, а “зупинити бій”, тим самим, прокладаючи шлях до взаємодопомоги та гармонії, які створюють мирне середовище. Єдиноборства мають стояти на захисті моралі у суспільстві.

Кайсо пояснював ієрогліф «бу» у слові «будо» так:

«Це те, що зупиняє конфлікти між людьми, те, що робить внесок у підтримку миру і культури і те, що має мораль, яка виражає шлях гармонійної співпраці (приведення в гармонію свідомості та поєднання зусиль). Це те, що ніколи не травмує супротивника, не шукає конфліктів, не ставить виняткову мету перемогу над супротивником».

Крім того, «буде відповідає найвищому значенню ієрогліфа «бу», це шлях до досягнення цієї мети. Це шлях, який може зробити внесок у світ у всьому світі та загальний добробут».

“Бу” як спосіб виховання характеру

Сьоріндзі Кемпо, яким ми займаємося день у день, може бути поділено на кілька частин. Гі включає в себе техніку захисту та нападу. Дзюцу – це її застосування, а Ряку – варіанти і способи, як це спосіб об’єднати Бу-но Тай і Бу-но Е. Воно дає людям можливість набути мужності і сили, необхідні для самозахисту. Одночасно воно виховує людей, які б здатні використовувати ці мужність, силу і рішучість для вдосконалення всього суспільства в цілому.

Сутність Будо полягає не в тому, щоб здобувати гору над кимось або задовольняти власну спрагу переваги. Це, перш за все, можливість впоратися з власними слабкостями, домогтися впевненості в собі та навчитися жити та вдосконалюватись разом з іншими. Таким чином, ми можемо підтримувати інших і самі користуватися підтримкою. Все це спрямоване на побудову гармонійного суспільства, в якому були б щасливими інші люди і ми самі.

Хибні тлумачення “Будо”

Деякі види єдиноборств, які зараховують себе до Будо, насправді демонструють хибне розуміння цього слова. В основному ці види сконцентровані на досягненні перемоги у змаганнях, наголошують на виснажливих тренуваннях та ефектних трюках. Коли ці люди обговорюють свої види, вони завжди акцентують увагу на змаганнях та силі, віддаючи перевагу лише тій техніці, яка націлена на придушення та перемогу. Вся їхня підготовка спрямована на одностороннє прагнення до перемоги, це ближче до спорту, ніж до самозахисту.

З усією певністю можна сказати, що подібне спотворене мислення та методи тренування цих видів, що зараховують себе до Будо, але насправді мають лише мету досягнення переваги у спортивних змаганнях, а не розвиток себе як особистості для побудови гармонійного суспільства.

Значення єдиноборств та боротьби без зброї

У давнину людині доводилося вступати в єдиноборство, користуючись лише кулаками та ногами. За останні кілька століть зброя пройшла еволюцію від мечів, копій, стріл до рушниць, та інших засобів, що дозволяють вбивати все швидше і все з більш далеких дистанцій. У сучасному світі людина розвинула технологію вбивства до такого рівня, що цілі народи стоять перед загрозою геноциду, а застосування ядерної зброї може призвести до знищення всього людства. Перед лицем небезпеки масового знищення за допомогою скоєних засобів вбивства чи є якийсь сенс витрачати три-п’ять дорогоцінних років життя навчання примітивному виду боротьби голими руками? Будь-яка людина, яка замислюється над цим, повинна з певністю вирішити, чи має сенс займатися єдиноборствами з єдиною метою здобути перемогу над іншим.

Живи в гармонії з собою та з іншими

Твердження, що Будо — це спосіб вуличної бійки чи перемоги у змаганнях небезпечно і не просто марно, а значно гірше. Просто сильне тіло і симпатичне обличчя не є ще ознакою шляхетності душі, так само як і той, хто здобув верх у змаганні або в сутичці, не може ще вважатися людиною, що опанувала сутність Будо. Той, хто хоче слідувати істинним шляхом єдиноборств, повинен розуміти сутність Бу, значення Будо і вчитися перемагати швидше за себе, ніж інших. Ви повинні усвідомлювати, що є частиною Дхарми і повинні зрозуміти, навіщо прийшли в цей світ. Характер людини проявляється з гарного чи з поганого боку залежно від мислення людини. Тому ми повинні прагнути до справжнього розуміння Будо, не як набору технічних прийомів для поразки та вбивства, а як методу самотренування та самовдосконалення для того, щоб жити в гармонії з собою та з іншими.

Сьоріндзі Кемпо – це не просто техніка самозахисту. Це метод виховання характеру людини, це бойове мистецтво, що розглядає щастя людей як індивідуумів, яке робить свій внесок у підтримку миру та благополуччя людства. Це і є Сьоріндзі Кемпо.